9. Overpoortstraat

 

 

 

Zeggen dat de Overpoortstraat getekend is door de aanwezigheid van de universiteit en haar studenten is een understatement. De straat is een bijna mythische studentenenclave vol café’s en snackbars. Ze vormt het decor voor de fuiven, cantussen, dopen en thema-avonden van de tientallen studentenverenigingen van de UGent en hogescholen.

De snelle opeenvolging van studentengeneraties doet in het geval van de Overpoortstraat vergeten hoe jong de studentikoze aanwezigheid er is, alsof de universiteit haar uitgaanskwartier nooit elders heeft gehad. Niets is minder waar natuurlijk. 150 jaar lang gaat de Gentse student uit in de cafés en spijshuizen in de buurt van de Voldersstraat en in de jaren vijftig verschuift de uitgaansbuurt eerst nog naar de Kuiperskaai.

De Overpoort krijgt haar status als studentenboulevard door de komst van nieuwe campussen aan de Ledeganck, De Sterre en het U.Z. Het is de Overpoortstraat die deze nieuwe universiteitssites ten zuiden van de stad verbindt met de ‘oude universiteit’ in het stadscentrum. De UGent bouwt in en rond de centraal gelegen Overpoortstraat een studentenrestaurant en drie homes.

En in het kielzog van de studenten volgt de Gentse middenstand. In tegenstelling tot de cafés in het stadscentrum en op de Kuiperskaai richten de cafés van de Overpoort zich quasi uitsluitend op een studentenpubliek. Iets wat economisch enkel mogelijk is doordat het aantal studenten én hun zakgeld exponentieel gestegen is. De concentratie en het spectaculaire aantal studenten is ongezien en zorgt aanvankelijk voor heel wat overlast. Politie, horeca en studenten hebben tijd nodig om vreedzaam en zonder gebroken glas de drukke donderdagavonden door te komen.

Vandaag hebben de stedelingen zich volledig teruggetrokken uit de Overpoortstraat. Hier is geen sprake van een idyllisch Quartier Latin waar stadsbewoners en studenten zij aan zij de koffiebars bevolken. Het heeft het voordeel van de duidelijkheid: geen Gentenaar die in de Overpoortstraat een gezinswoning zal kopen om vervolgens te klagen over het nachtlawaai.

Volgende locatie: De Therminal

Deel deze pagina: