4. Coupure

 

 

 

De Coupure is een van de meest exclusieve woonsites van Gent. Langs de 1580 meter lange Coupure, in de schaduw van lindebomen en platanen, staan de mooiste burgerwoningen van de stad. Ze zijn gebouwd door de 19de eeuwse jet set van Gent. Die wordt aangetrokken door de mix van weidse velden met windmolens en architecturaal verzorgde bedrijfsgebouwen. Onder hen fabrieksbazen, ondernemers, dokters, magistraten en... professoren.

Tussen 1841 en 1992 wonen er maar liefst zestig! De residentie van de hoogleraar is meer dan een privéwoning op wandelafstand van de universiteitsgebouwen. De professor heeft er zijn studiekamer, bibliotheek en privépraktijk. Het gebeurt dat studenten kind aan huis worden bij hun mentor en behalve in de privécollectie ook in de dochter des huize geïnteresseerd zijn. Het is opmerkelijk hoeveel familiale of politieke banden gesmeed worden tussen professorenfamilies onderling: er ontstaan heuse academische dynastieën zoals de families Fredericq, Kluyskens en Storme.

Niet alleen de Gentse jet set geniet van de Coupure. Voor gewone Gentenaars en studenten is de Coupure een favoriete ‘promenade’. Een groene oase die ontsnapt aan de fabrieksrook van de binnenstad. Het is het vertrekpunt voor lange wandelingen langs de Leie. Studenten huren aan de Coupure hun roeibootjes voor speelse romantische uitjes naar Drongen en Sint-Martens-Latem.

Sinds de Ringvaart de vrachtschepen om het stadscentrum heen leidt, is het rustiger geworden op de Coupure. Samen met de scheepvaart zijn ook de gigantische fabrieksdepots verdwenen. Het grootste gebouw langs de Coupure is tegenwoordig de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen. Hoewel de universiteit vandaag veel meer professoren telt dan in de 19de eeuw, zul je er hier amper nog vinden. Studenten, die zie je wel nog langs de Coupure. Niet in roeiboot maar al joggend. Vaak in een hippe sweater van de UGent!

Volgende locatie: Rommelaere

Deel deze pagina: