3. Justitiepaleis

 

 

 

Wie op de parking voor het Justitiepaleis staat, staat oog in oog met Hyppolyte Metdepenningen. Hij was een Gentse advocaat, journalist, vrijmetselaar en politicus en stond mee aan de wieg van de Gentse liberale partij. Niet slecht voor de eerste alumnus van de UGent! De gevulde carrière van Metdepenningen is niet uniek. Het 19de eeuwse Gent heeft behoefte aan intellectuelen, magistraten en dokters. Wie afstudeert aan de UGent wordt gauw opgenomen in de Gentse elite.

Deze bronzen Metdepenningen heeft zeker een aantal studenten met de staart tussen de benen het imposante gerechtsgebouw zien betreden. Want zoals dat gaat in een studentenstad, leidt de combinatie van jeugdige overmoed en schuimende bierkragen wel eens tot overlast. Als je er de studentenalmanakken op naleest, lijkt het wel of een boemelavond pas geslaagd is als Gentenaars je woedend uitschelden of de politieagenten je achternazitten. Een student die zich in de 19de eeuw schuldig maakt aan nachtlawaai, alcoholisme of smaad aan de politie mag een nachtje doorbrengen in de cel. Er is in de kelder van het stadhuis zelfs een aparte ‘carcer academicus’! En wie het echt te bont maakt, moet het in dit gerechtsgebouw komen uitleggen. Nu, over het algemeen is de Gentenaar wel gecharmeerd door de farcen van de 19de-eeuwse student.

Kijken we nu eens naar het Gerechtsgebouw zelf. Komen de zuilen je bekend voor? Het gebouw in neoclassicistische stijl is net als de Aula ontworpen door Lodewijk Roelandt. De stad is zo tevreden over Roelandts universiteitsgebouw dat hij gepromoveerd wordt tot stadsarchitect. Na de Aula tekent hij onder meer dit Justitiepaleis, de Opera, het Casino aan de Coupure, de Sint-Annakerk en de Arena van Vletingen.

Vanaf 1835 combineert Roelandt zijn werk als stadsarchitect met een hoogleraarschap aan de universiteit. Roelandt is een echte ondernemer en overtuigt het stadsbestuur de Gentse straten te verlichten met het gas van zijn gasfabriek. De professor heeft dus op meer dan één manier het Gentse straatbeeld bepaald!

Volgende locatie: Coupure

Deel deze pagina: