11. UFO

 

 

 

De laatste etappe van UGentPassage brengt je bij het Universiteitsforum. Kortweg UFO. Sinds 2010 is deze opvallende parel het architecturale visitekaartje van de UGent. De stijlbreuk met de utilitaire monolieten uit de jaren 1960 en 1970 is overduidelijk. Anders dan tijdens die vorige bouwfase, is de universiteit nu haar eigen bouwheer en kan ze zich op architecturaal vlak profileren. Voor grote bouwprojecten organiseert de UGent prijsvragen en werkt ze samen met prestigieuze architectenbureaus.

Het UFO is een ontwerp van Stéphane Beel en Xavier De Geyter. Twee van de belangrijkste architecten in Vlaanderen en vertegenwoordigers van de Nieuwe Eenvoud. Blikvanger van het gebouw is de ruime foyer die de hele lengte van het gebouw inneemt. Binnen wordt het UFO gedomineerd door een omvangrijk auditorium met een capaciteit van 1.000 personen. Maar de ruimte kan ook in twee worden gesplitst. Je ziet de tussenwand in de immense vin op het dak. Links en rechts van het auditorium zijn kantoren van de centrale diensten en van de vakgroepen Geschiedenis en Archeologie ondergebracht.

Het UFO maakt als uithangbord deel uit van een masterplan voor de Sint-Pietersnieuwstraat. Dat plan moet de samenhang tussen de universiteitsgebouwen in de straat vergroten en met enkele nieuwe pleinen voor verluchting zorgen.

Je merkt dat de 21ste-eeuwse universiteit na een lange periode van stadsvlucht opnieuw de binnenstad opzoekt. Althans voor haar centrale diensten en ‘boekenfaculteiten’. De ruimteverslindende faculteiten Geneeskunde, Wetenschappen en Ingenieurswetenschappen verblijven om praktische redenen beter op de campussen in de stadsrand. De bouwactiviteiten in het stadscentrum wijzen op een ideologische kentering. Universiteit en stadsbestuur kiezen er voor om de universiteit en de studenten actief in het stadsleven te betrekken. Ook al vraagt dit van beide een weldoordacht mobiliteits-, huisvestings-, cultureel en sociaal engagement.

En met dit hernieuwde engagement is het gemeenschappelijke verhaal van stad en universiteit rond. Net als deze passage... Maar heb je meer honger naar universiteits- en stadsgeschiedenis? Snuister dan verder op UGentMemorie, het virtuele geheugen van de UGent.

Colofon
Trek er op uit!

Deel deze pagina: