10. De Therminal
Het smalle straatje dat naar De Therminal leidt, is de Hoveniersberg. Het oude waterstraatje is een studentenpad geworden, de arbeidershuisjes luxueuze koten. Hier is de overgang van de Blandijnberg van arbeidersbuurt naar Quartier Latin zeer zichtbaar. Op het einde van het straatje leidt een trap naar De Therminal.
Idyllisch aan het water, verscholen tussen het groen hebben de Gentse studentenverenigingen hier hun eigen onverstoorbare oase. Het studentenhuis is ondergebracht in de oude stookplaats van de universiteit. Aan de kade werden de kolen gelost die in de thermische centrale werden verwerkt tot stoom. Via een buizensysteem verwarmde de stoom de aanpalende universiteitsgebouwen. Na een prestigieuze renovatie van het oude ‘kolenkot', opent studentenhuis De Therminal in 2006 de deuren. De bakstenen schouw verraadt de oude functie van het gebouw.
Studentenverenigingen kunnen de Therminal gebruiken voor hun activiteiten en vergaderingen. In vergelijking met het oude studentenhuis De Brug om de hoek, is het een paleis. De 21ste-eeuwse student is een klant van de universiteit en moet in de watten worden gelegd met infrastructuur en voorzieningen. Stad en universiteit kunnen dan ook echt niet om de studenten heen. Het is een immense groep: 32.000 universiteitsstudenten en nog eens zoveel hogeschoolstudenten. Op een bevolking van 240.000 Gentenaars is dat één op vijf. En dat aantal blijft maar toenemen.
De impact van de studenten op mobiliteit, huisvesting en afval is dan ook enorm. De opening van een nieuw universiteitsgebouw bijvoorbeeld zorgt gemakkelijk voor totaal nieuwe verkeerssituaties een kilometer verderop. De stad gaat de tsunami te lijf met heel veel communicatie en preventie. De universiteit ontlast de stad door het aanbieden van tal van voorzieningen: homes, resto’s, sportterreinen, fietsen, artsen, enz. Maar het blijft anno 2011 de grootste uitdaging om de studentenstroom te verzoenen met de rest van de stad.