Humaan anatoom Marc Espeel
1.
“Ik kom op verschillende manieren in contact met anatomische collecties. Onze dienst heeft een rijke collectie die ver terug gaat in de tijd. Maar er zijn ook kleinere collecties aanwezig in enkele diensten van het Universitair Ziekenhuis. Soms toon ik oude preparaten wanneer ik een practicum geef. Ik gebruik af en toe nog modellen in plaaster die met een grote precisie gemaakt werden en de realiteit even gedetailleerd en natuurgetrouw weergeven als de recente modellen in kunststof."
2.
“Mijn gevoel is doorheen de jaren niet per se veranderd. Ik voel nog altijd bewondering en verwondering wanneer ik naar een anatomische collectie kijk. Ik heb nog steeds de blik en interesse van een student en vind dat ook goed. Ik sta versteld hoe mooi en subtiel het lichaam in elkaar zit om te kunnen werken en hoe die complexiteit van het lichaam is kunnen ontstaan. Ik bewonder ook de manier waarop preparaten gemaakt werden. Preparaten zijn niet alleen een didactisch middel, maar brengen je ook terug naar de tijd waarin ze gemaakt werden. Het is erg verrijkend om de geschiedenis van een wetenschappelijke discipline te kennen. Want om de technologie van vandaag ten volle te kunnen appreciëren, is het belangrijk om terug te keren naar de ‘start of the art’.”
3.
"Als wetenschapper vind ik taboes nooit goed omdat ze zaken verdoezelen en een confrontatie vermijden. Het taboe kan volgens mij doorbroken worden door aan te tonen van waar we komen en hoe het lichaam opgebouwd is. Voor mij is de dood een inherente eigenschap van het leven, het is ons aller lot. Het lichaam is een deel van het universum dat je, wanneer je sterft, opnieuw afstaat aan dat universum. Weten dat het leven eindig is, helpt om met de dood om te gaan en kan een aanzet zijn om je leven een rijke –op het vlak van ideeën en levenswijze– invulling te geven. Een confrontatie met de bouwstenen van het lichaam, brengt je terug naar onze roots en naar de kosmos.”
© Benn Deceuninck
>>
Lees het volgende artikel in het dossier Post Mortem: Anatomisch Instituut