Westerbegraafplaats

Met een oppervlakte van 23 hectare en 30.000 graven is de Westerbegraafplaats de grootste van Gent. Net als op Campo Santo treft men er monumentale graven aan, van bekende en minder bekende Gentenaars, zoals Cyriel Buysse en Virginie Loveling. Ook verschillende UGent-iconen, zoals Bertha De Vriese en Julius Mac Leod, liggen hier begraven. 

'Geuzenkerkhof'

Stadsarchitect Adolphe Pauli ontwierp de Westerbegraafplaats. Bij de aanvang van de aanleg in 1862 besliste burgemeester Charles de Kerchove de Denterghem dat op de Westerbegraafplaats ook joden en protestanten konden begraven worden. Dit stuitte op hevig verzet van het bisdom, dat lange tijd heeft geweigerd het kerkhof te wijden. Door die controverse verwierf het de bijnaam "Geuzenkerkhof". In de late 19e en de vroege 20e eeuw was het de plek waar de liberale en vrijdenkende burgers, kunstenaars en intellectuelen van Gent bij voorkeur een laatste rustplaats zochten.

Universitaire lieu de mémoire

De graven van verschillende UGent-coryfeeën maken van de Westerbegraafplaats bovendien een universitaire herinneringsplaats. De UGent verzorgt daarom het meterschap van de graven van acht van haar academici. Met het digitaal erfgoedproject te vinden op www.UGentMemorie.be geeft ze de bezoeker ter plaatse de kans om hun wetenschappelijk werk en de kunsthistorische waarde van hun grafmonumenten te ontdekken.

Bijna de helft van de Westerbegraafplaatssite bestaat uit grasstroken en groen. Dat maakt van de Westerbegraafplaats de uitgelezen plek voor een wandeling doorheen de recente geschiedenis van Gent en de UGent. 

René Vermeir
Vakgroep Geschiedenis 
10 juni 2018

 

Hoe verwijs je naar dit artikel?
Vermeir, René. "Westerbegraafplaats." UGentMemorie. Laatst gewijzigd 10.06.2018. www.ugentmemorie.be/plaatsen/westerbegraafplaats.

Bibliografie

Hernalsteen, An. De Westerbegraafplaats van Gent. Gent: Provincie Oost-Vlaanderen, 2000. 

Deel deze pagina: