Thorbecke, Johan (1798-1872)
Johan Thorbecke is vooral bekend als de grote liberale staatsman, de vader van de Nederlandse grondwet van 1849 en vele jaren regeringsleider. Voor hij zijn politieke carrière aanvat is Thorbecke professor te Leiden en voordien, tussen 1825 en 1830, te Gent.
Jonge academicus in Gent
De 27-jarige academicus doceert in de nieuwe rijksuniversiteit van Gent Hedendaagse politieke geschiedenis van Europa, Statistiek en Politieke economie en publiceert over de filosofie van de geschiedenis en het recht. Zodoende introduceert hij opleidingsonderdelen die pas veel later opnieuw in het programma zullen opgenomen worden. Hij geeft sommige colleges niet alleen in het verplichte Latijn, maar ook in het Nederlands, en ook dat is een novum dat pas een eeuw later opnieuw navolging zal vinden.
Geschiedenis van de Nederlanden
Thorbecke slaagt erin Willem I ertoe te overhalen een commissie voor geschiedenis op te richten, die zich moet inlaten met de publicatie van de bronnen voor de geschiedenis van de Nederlanden, naar het voorbeeld van de Duitse Monumenta Germaniae historica. Ze mag als de voorloper beschouwd worden van de nu nog bestaande Belgische Commissie voor geschiedenis.
Leerlingen
Thorbecke zal ook na 1830 invloed blijven uitoefenen in Belgïe via zijn vrienden en oudstudenten zoals daar zijn: Jules van Praet, de raadgever van Leopold I en II, Conway, intimus van Leopold I, of H. Rolin, minister in het kabinet Rogier tussen 1848 en 1850.
Jan Art
Vakgroep Geschiedenis UGent
16 augustus 2010
Hoe verwijs je naar dit artikel?
Art, Jan. "Thorbecke, Johan (1798-1872)." UGentMemorie. Laatst gewijzigd 05.05.2021. www.ugentmemorie.be/personen/thorbecke-johann-1798-1872
Bibliografie
Van Hees, P. "Thorbecke, Johan." In Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging, uitgegeven door Reginald De Schryver, et. al., 3064. Tielt: Lannoo, 1998.