Technicum

Op de flank van de Blandijnberg, langs de Muinkschelde, verrijst tussen 1934 en 1938 het ‘Technicum’. Het voor zijn tijd zeer vernieuwende Technicumcomplex bestaat uit vijf blokken die bestemd zijn voor de laboratoria van de Technische Scholen van de Universiteit Gent (de latere faculteit Toegepaste Wetenschappen). Na de Tweede Wereldoorlog biedt het gebouw ook even plaats aan studentenrestaurant de B.R.U.G. De faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen vindt er uiteindelijk haar nieuwe thuis. 

Vernieuwend staalskelet

Het terrein aan de Muinkkaai kent een hoogteverschil van 17 m en is daardoor moeilijk bebouwbaar. Staalspecialist Jean Norbert Cloquet (1885-1961), zoon van Louis Cloquet, werkt voor het ontwerp samen met betonspecialist Gustave Magnel (1889-1955). Merkwaardig is evenwel dat Magnel in dit project weinig met zijn 'eigen' materiaal werkt, maar de voorkeur geeft aan staalskeletten en verhullende baksteenarchitectuur. Het ontwerp maakt gebruik van tijdens het interbellum zeer vernieuwende lastechnieken. De vloeren zijn enorm solide omwille van de proeven die er moeten plaatsvinden. Hun draagkracht per m² is uitzonderlijk groot, ook op de verdiepingen.

Faculteit Pol & Soc

Naast de verschillende laboratoria, waaronder het befaamde Laboratorium Magnel voor gewapend beton in Blok 2 tot 1975, is ook studentenrestaurant ‘De B.R.U.G.’ na de Tweede Wereldoorlog even in het complex gevestigd. Anno 2018 zijn in de verschillende ‘T’-Blokken nog enkele vakgroepen van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur te vinden. Zij ruimen evenwel plaats voor de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen. Die verlaat na meer dan een kwarteeuw de Universiteitstraat en Korte Meer en vindt in het Technicum haar nieuwe onderkomen. 

Davy Verbeke
Vakgroep Geschiedenis
22 april 2016

 

Hoe verwijs je naar dit artikel?
Verbeke, Davy. "Technicum." UGentmemorie. Laatst gewijzigd 22.10.2018. www.ugentmemorie.be/plaatsen/technicum.

Bibliografie

Bouckaert, Valérie, René De Herdt, Dirk De Meyer, Ronny De Meyer, Norbert Poulain, August Van Den Brande en Lucie Zabeau-Van der Verren. De universiteit bouwt. 1918-1940. Gent: RUG, 1991.

Cloquet, Jean-Norbert. "Le nouveau "Technicum" de Gand." In L'Ossature Métallique: revue mensuelle des applications de l'acier 6, nr. 11 (1937): 515-524.

Meganck, Leen. Bouwen te Gent in het Interbellum (1919-1939): stedenbouw, onderwijs, patrimonium: een synthese. PhD diss., Universiteit Gent, 2002.

Van de Voorde, Stephanie. “Bouwen in beton in België (1890-1975). Samenspel van kennis, experiment en innovatie.” PhD diss., Universiteit Gent, 2011.  

150 jaar ingenieursopleiding aan de Rijksuniversiteit Gent (1835-1985). Gent: RUG (faculteit Toegepaste Wetenschappen), 1986. 

Deel deze pagina: 

Herinneringen

Blok 2 Technicum Labo Grondmechanica

Tijdens zijn prille carrière werkte mijn vader in het laboratorium voor grondmechanica als ontvanger en onderzoeker grondstalen tot wanneer hij mee verhuisde naar de gebouwen in de Tramstraat te Zwijnaarde in de jaren '70 van de vorige eeuw. Professor De Beer, Edward Edmond M. J. A, tevens zijn leidinggevende was altijd streng maar rechtvaardig!

Catherine Boone
4 juni 2020