De Brug

Een huis voor studenten

De Brug is het drukst bezochte en meest populaire studentenrestaurant van de UGent. Sinds 1960 schuiven hier dagelijks honderden studenten aan voor een broodje of een dagschotel. Tot voor kort was De Brug niet alleen een studentenrestaurant maar een echt studentenhuis waar verenigingen, studentenredacties en universiteitsdiensten lokaal hielden en activiteiten organiseerden.

De Begunstigers van de Rijksuniversiteit Gent

De Brug ontleent zijn naam aan ‘De Begunstigers van de Rijksuniversiteit Gent’, een liefdadigheidsorganisatie voor behoeftige studenten opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog blijft ‘De B.R.U.G.’ operationeel om de eerste naoorlogse generatiestudenten te ondersteunen. Als de universiteit in de jaren 1950 en 1960 overspoeld wordt door nieuwe studenten, worden allerlei sociale voorzieningen uitgebouwd zoals restaurants, homes, een jobdienst, een studieadviescentrum en sportinfrastructuur. De Brug opent in 1960 als eerste in de rij van studentenvoorzieningen de deuren.

Therminal

Nu de universiteit een tweede tsunami aan studenten ontvangt, botsen de voorzieningen uit de jaren 1960 en 1970 op hun grenzen en er wordt opnieuw duchtig geïnvesteerd in en gebouwd aan studentenvoorzieningen. Nieuwe pronkstuk is de Therminal, het ‘state of the art studentencomplex’ in de omgebouwde thermische centrale van de universiteit. In 2006 verhuisen de studentenorganisaties van de Brug naar dit nieuwe onderkomen enkele meters verderop. De vrijgekomen lokalen in De Brug zullen worden ingenomen door het studentenrestaurant.

Lees de artikels over De Brug

Deel deze pagina: