Burgerhuizen Korte Meer

De Universiteit Gent verwerft Korte Meer 1 tot 11 doorheen de 20ste eeuw als uitbreiding voor de faculteit Rechtsgeleerdheid. De huizenrij lijkt sinds de restauratie van 2001 een ensemble van homogeen beschilderde en bepleisterde gevels. Ze zijn echter een staalkaart van verschillende burgerlijke bouwstijlen uit het verleden: sobere, laat-18de-eeuwse Lodewijk XVI-getinte gevels (nr. 3 en 9), strakke neoclassicistische gevels uit het midden van de 19de eeuw (nr. 11 en Voldersstraat nr. 9) en overvloedig gedecoreerde eind-19de-eeuwse gevels (nr. 5 en 7). Zowel Voldersstraat 9 als Korte Meer 5 bevatten authentieke interieurs en zijn samen met Korte Meer 9 als monument beschermd.

In de huizen zijn in de 20ste eeuw verschillende seminaries van de faculteit Rechtsgeleerdheid ondergebracht. In Korte Meer 5 is het seminarie voor Strafrecht gevestigd, onderdeel van de School voor Criminologie. Van 1965 tot 1994 bevindt zich in Korte Meer 7 en 9 het universitaire Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen dat daarna verhuist naar campus Sterre.

De gebouwen van de Korte Meer huisvesten momenteel de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen van de Universiteit Gent.

 

Hoe verwijs je naar dit artikel?
Verbeke, Davy. "Burgerhuizen Korte Meer." UGentMemorie. Laatst gewijzigd 27.12.2016. http://ugentmemorie.be/plaatsen/burgerhuizen-korte-meer

Deel deze pagina: