Verlat, Karel (1889-1944)

Handelswetenschapper Karel Verlat legde zich tijdens zijn carrière vooral toe op zijn onderwijsopdrachten. Hij past in de rij van universiteitsprofessoren die zich tijdens Wereldoorlog II als verzetslieden opwierpen. Verlat deed dit zowel door in zijn lessen politieke standpunten in te nemen als door de verdediging op te nemen van joodse vrienden. Hij kwam dan ook in 1944 in de gevangenis aan zijn einde. 

Handelswetenschappen

Karel Verlat geeft van 1920 tot 1931 de cursus Sociologie aan de School voor Maatschappelijk Dienstbetoon in Antwerpen. In 1925 wordt hij benoemd tot docent aan de Bijzondere Handelsschool, verbonden aan de faculteit Rechten van de Gentse universiteit. Daar geeft hij de cursussen Handelspolitiek en -statistiek en Vergelijkende wetgeving op de verzekeringen. Een jaar later wordt zijn leeropdracht uitgebreid met Nijverheids-, handels- en consulaire documentatie in de drie afdelingen van de licentie Handelswetenschappen: handels- en consulaire, handels- en financiële en handels- en koloniale wetenschappen.

Handelswetgeving

In 1934 wordt de Bijzondere Handelsschool omgevormd tot de Hogere School voor Handels- en Economische Wetenschappen (HSHEW). Door de hervorming van het statuut en het leerprogramma, ondergaat ook Verlats opdracht een grondige wijziging. Naast de cursus Handelspolitiek en -statistiek, krijgt hij nog de cursus Wetgeving op de verzekeringen. In de plaats van de cursus Nijverheids-, handels- en consulaire documentatie komt de cursus Handelsencyclopedie en -documentatie, met praktische oefeningen. Voorts wordt hij belast met de cursus Studie van de economische conjuncturen. Sinds 1934 draagt hij de titel van professor bij de HSHEW. Intussen is hij als lid verbonden aan de Delcredere-commissie. Verlat is in de eerste plaats een pedagoog. Van hem zijn slechts weinig wetenschappelijke publicaties bekend. Voorts is hij kunstzinnig aangelegd: hij tekent, componeert enkele orkeststukken en is actief op journalistiek gebied.

Verzetsheld

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verdedigt hij, soms zelfs tijdens de cursussen, antifascistische standpunten. Hij aarzelt niet ze in de praktijk om te zetten en joodse vrienden bij de Duitse bezetter te verdedigen. Dat wordt hem fataal: hij wordt gearresteerd en overlijdt op 15 april 1944 in de gevangenis. Zijn naam wordt bijgeschreven op de gedenkplaat in het peristylium van de universiteit.

Petra Gunst
Licentiaat Geschiedenis
16 augustus 2010

 

Hoe verwijs je naar dit artikel?
Gunst, Petra. "Verlat, Karel (1889-1944)." UGentMemorie. Laatst gewijzigd 21.04.2015. www.ugentmemorie.be/personen/verlat-karel-1889-1944.

Bibliografie

www.UGentMemorialis.be

Weerstand en Bevrijding : Universiteit te Gent 1940-1945. Gent: Hoste, 1945.

Deel deze pagina: