Aula Academica

Het paleis van de universiteit

Een verheven tempel voor de rede, een statig uitstalraam voor de wetenschap, een prestigieus feestpaleis voor de universiteit, ... de stad had haar nieuwe universiteit geen glorieuzer cadeau kunnen schenken. De Aula werd door de stad bovendien gebombardeerd als een eminente factor in de 19de eeuwse stadsplanning. Vlakbij de Aula ontwierp architect Roelandt niet veel later en in dezelfde neoclassicistische stijl ook het gerechtsgebouw, de opera en het (ondertussen afgebroken) burgerhuis La Concorde.

Symbolen en rituelen

Sinds de inhuldiging in 1826 overlaadde de universiteit de Aula Academica met portretten, bustes en symbolen. Samen met de neoclassicistische architectuur – volgens sommigen een stilistische kakofonie – vormen ze het perfecte decor voor de rituelen van de universiteit. De symboolwaarde van de Aula maakt het voor academici én politici de ideale plek uitspraken te doen over de stand van de wetenschap, het onderwijs, de universiteit, het volk en het land. De conflicten die er in de loop van de tijd zowel verbaal, muzikaal als met de vuisten zijn uitgevochten, zijn niet op twee handen te tellen.

De zuilen

Meest typerend aan de Gentse Aula zijn de zuilen van het portaal. Ze komen keer op keer terug in brochures, tekeningen en boekenkaften en vormen sinds 1988 het officiële logo van de UGent. De door Jan Fabre met ham ingepakte zuilen zijn op het netvlies van alle Gentenaars gebrand. Toch ligt de Aula vandaag wat aan de rand van het academische leven. In de 20ste eeuw breidde de universiteit systematisch uit op de Blandijnberg en na het vertrek van de subversieve faculteit Letteren & Wijsbegeerte en van het rectoraat in de jaren 1960 werd het rustiger in de Voldersstraat.

De toekomst?

Tegenwoordig moeten de zuilen van de Aula zelfs concurreren met de Boekentoren als representatief beeld van de universiteit. Maar de symbolische waarde van de Aula Academica voor de UGent is gevrijwaard: wat begon als een gebouw dat via architectuur en symboliek legitimiteit wilde afdwingen, werd immers een plek waar zich jaar in jaar uit historische gebeurtenissen hebben opgestapeld die niet worden vergeten.

Lees de artikels over de Aula:

 

Deel deze pagina: