Medisch kunstenares Pascale Pollier

1.

“Na mijn opleiding plastische kunsten aan St. Lucas in Gent, heb ik medische kunst gevolgd bij de Medical Artists Association in Londen. Ik moest er tekeningen maken van preparaten, maar ook van operaties en autopsies. Ik heb die opleiding vervolledigd en ben na vijftien jaar terug naar België verhuisd. Gedurende enkele jaren maakte ik medische kunsttekeningen voor een medische encyclopedie. In 2006 organiseerde ik samen met Dr. Ann Van de Velde een succesvol congres in Antwerpen, Confronting Mortality with Art and Science. In navolging richtten we samen met orthopedisch chirurg en anatoom prof. Francis Van Glabbeek BIOMAB (Biological and Medical Art Belgium) op. Hierdoor kregen kunstenaars, wetenschappers en studenten de kans om dissectietekenklassen te volgen en anatomische tekeningen te maken.”

2.

“Mijn interesse in oude medische preparaten en mijn bewondering voor de tekeningen in Vesalius' Fabrica hebben er onder andere voor gezorgd dat ik medisch kunstenaar ben geworden. Ik wilde de binnenkant van het lichaam bestuderen om de functies ervan te begrijpen. Het observeren van het ongewone en het onzichtbare heeft mij altijd geboeid en verwerk ik ook in mijn werken. Ongewoon is niet per se freaky en schoonheid is niet noodzakelijk de oppervlakkige schoonheid. Hoe dieper ik in het lichaam kijk, hoe mooier het wordt.”

3.

“Ik vind dat het taboe rond de dood en het dode lichaam mag doorbroken worden. We moeten de dood een plaats geven en aanvaarden als een deel van het leven. De dood wegdenken, zou niks veranderen aan het feit dat we uiteindelijk allemaal sterven. Ikzelf probeer grote levensvragen te begrijpen en vorm te geven met mijn kunstwerken. Wat is ons bewustzijn? Is de levensenergie waarneembaar in ons anatomisch lichaam? Net zoals Vesalius de anatomie probeerde te democratiseren, willen we met BIOMAB kunst en wetenschap samenbrengen. Zo proberen we het taboe rond de dood en wat het betekent om mens te zijn, bespreekbaar te maken.”


© Benn Deceuninck
 

>>
Lees het volgende artikel in het dossier Post Mortem: Medische illustratie

 

Deel deze pagina: 
Aanmaken herinneringen verbieden