Het Pand

Eminence grise

Het ‘vlooienpaleis’, dat is de naam die de Gentenaars Het Pand geven op het toppunt van zijn verval. De universiteit kan de verloederde huurkazerne in 1963 voor een prikje kopen en wil het verbouwen tot een studentenhome. Maar dat is buiten Monumentenzorg gerekend: de stedelijke dienst vindt dat het oude dominicanenklooster als unieke getuige van de stadsgeschiedenis beter verdient, en schrijft een restauratie voor.
Het Pand zag in de acht eeuwen van zijn bestaan inderdaad heel wat belangrijk volk passeren. Een bijzondere episode kende het gebouw ten tijde van de Gentse Republiek op het einde van de 16de eeuw. Toen bood het gebouw onderdak aan een calvinistische universiteit, een gebeurtenis waar Gent zich 230 jaar later op zou beroepen in haar streven naar een rijksuniversiteit.

Na een lange restauratieperiode, als gevolg van de beslissing van Monumentenzorg, sluit de UGent deze ‘éminence grise’ nu opnieuw in de armen als cultureel centrum van de universiteit. Het Pand biedt vandaag onderdak aan een klasserestaurant, de Faculty Club en verschillende congresruimtes. De drie historische collecties die er zich bevinden verhuizen in 2019 naar het eengemaakte universitaire museum aan de Ledeganck. Het Pand wordt naast de Aula uitgespeeld als een representatieve ruimte, als een ‘oud prestigieus universitair gebouw’ in het oude stadscentrum waar belangrijke vieringen, recepties, doctoraatsverdedigingen en internationale congressen plaatsvinden.

Lees de artikels over Het Pand

  1. Lange geschiedenis van Het Pand
  2. Calvinistische universiteit
  3. Cultuur- en Congrescentrum Het Pand
  4. Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde
Deel deze pagina: