Bequaert, Jozef Charles (1886-1982)

Joseph Charles Bequaert staat in het lijstje van succesvolle alumni van de Gentse universiteit die hun carrière in de Verenigde Staten uitbouwden. In 1908 behaalt Bequaert de graad van doctor in de plantkunde aan de Gentse universiteit. Hij wordt lid van de Belgische commissie voor de- slaapziekte, een ziekte die in West- en Oost-Afrika verspreid wordt door de tseetseevlieg. Hij verblijft een aantal jaren als botanist en entomoloog in Belgisch-Congo, waar hij zich specialiseert in ongewervelde dieren, meer bepaald in mollusken, een soort weekdier.

 

In 1916 emigreert Bequaert naar de Verenigde Staten waar het American Museum of Natural History (New York) hem als onderzoeker aanstelt. Al in 1921 verkrijgt hij het Amerikaanse staatsburgerschap. Vanaf 1929 begint Bequaert aan een academische carrière. Bijna twintig jaar is hij actief in het Museum for Comparative Zoology aan de Harvard University (Cambridge, Massachusetts), waar hij ook wordt aangesteld als professor Zoölogie. In 1956 verlaat hij Harvard om een aantal jaren biologie te doceren in de universiteit van Houston. Hij schrijft een van zijn belangrijkste werken in 1973, in samenwerking met Walter Bernard Miller, over de mollusken van the arid Southwest, de drogere regio’s in onder meer Arizona en Nieuw-Mexico. Bequaert sluit zijn carrière af aan de universiteit van Arizona, waar hij deel uitmaakt van de departementen Entomologie en Zoölogie. Hij overlijdt in 1982 in Massachusetts.

Deze voormalige Belg onderscheidt zich door zijn buitengewoon enthousiasme voor elk aspect van de natuurgeschiedenis en is een internationaal gerenommeerde en gerespecteerde entomoloog.

Petra Gunst
Licentiaat Geschiedenis
16 augustus 2010

 

Hoe verwijs je naar dit artikel?
Gunst, Petra. "Bequaert, Jozef Charles (1886-1982)." UGentMemorie. Laatst gewijzigd 24.02.2015. http://www.ugentmemorie.be/personen/bequaert-jozef-charles-1886-1982.

Bibliografie

Biografie van Bequaert op de website van de Western Kentucky University
Biografie van Bequaert op de website van The Global Ant Project (GAP)

Type persoon: 
Deel deze pagina: