Film-Plateau viert 20-jarig bestaan

De Universitaire Filmclub Film-Plateau biedt al 20 jaar lang lekkers voor filmgekke studenten, professoren en andere cinefielen. Voor haar verjaardag trakteert Film-Plateau zichzelf en u op enkele klassiekers, maar herneemt ze ook enkele voorstellingen uit haar verleden om haar eigen filmclubkroniek in the picture te plaatsen. 

Film-Plateau

Van de jaren 1950 tot halfweg de jaren 1970 bestaat in de schoot van de Gentse universiteit de culturele studentenvereniging Universitaire Filmklub (UFK). Het UFK richt zich op alternatieve cinema en arthouse. Samen met Studio Skoop organiseert zij in 1974 het Eerste Internationaal Filmgebeuren. Het zal uitgroeien tot het huidige internationale evenement Film Fest Gent. In 1997 krijgt de Universiteit Gent haar eigen filmclub en filmzaal in de Paddenhoek, op de historische universiteitssite aan de Voldersstraat. De naam voor de filmclub komt van de befaamde Gentse hoogleraar Joseph Plateau die in de eerste helft van de 19de eeuw met zijn onderzoek naar gezichtstraagheid en zijn 'fenakistoscoop' de grondslag voor filmtechnologie legde. Initiatiefnemer en filosoof Etienne Vermeersch kiest de allereerste film die in Film-Plateau wordt vertoond: Dood in Venetië (1971) van Visconti. De focus zal in de jaren die volgen sterk liggen op het belang van 'het canon' en de afbakening ervan.

Onderwijs en onderzoek

Film-Plateau staat van bij haar ontstaan ten dienste van het onderwijs en onderzoek rond film en media aan de UGent. De vakgroep Communicatiewetenschappen en de vakgroep Kunstwetenschappen zijn nauw betrokken. Respectievelijk het Centre for Cinema and Media Studies (CIMS) en de onderzoeksgroep Studies in Performing Arts and Media (S:PAM) maken heden dankbaar gebruik van het platform voor hun onderwijs, onderzoek en wetenschapscommunicatie. Ook andere vakgroepen dragen bij aan de programmering. De universiteit voedt zo tot op vandaag het bruisende cinemaleven in de stad Gent en biedt een alternatief voor het commerciële circuit. Na 2010 gaan de filmvertoningen door in KASKcinema op de Bijlokesite.

Porseleinen programma

Voor haar porseleinen jubileum herneemt Film-Plateau elke week enkele klassiekers, maar brengt ze ook haar eigen geschiedenis onder de aandacht. Zo wordt huispianist Tom Van der Schueren gelauwerd. Hij mag op dinsdag 25 april de stille film Das Cabinet des Dr. Caligari (1920) waarmee hij debuteerde nog eens muzikaal begeleiden. Na Peeping Tom en Singin' In The Rain sluit het programma af op dinsdag 16 mei met Dood in Venetië. Het einde keert zo terug naar het begin, als een filmrol zonder eind.  

 

Programma: zie website Film-Plateau

Waar: KASKcinema (Godshuizenlaan 4, 9000 Gent)  

Wanneer: telkens vanaf 20u30

 

Lees hier over Joseph Plateau

Lees hier over de Voldersstraatsite

Datum: 
zondag, maart 5, 2017