7. Die het thans vertegenwoordigt
1.
In 1970 ontwikkelt een nieuwe Gentse actiegroep plannen om van het Pand 'een groot internationaal kunst- en kultuurcentrum' te maken. In de krant Vooruit stelt de groep zijn plannen voor.
2.
Tegelijkertijd worden achter de schermen gesprekken gevoerd tussen de universiteit en de overheid om de impasse te doorbreken. Op 14 januari 1970, in het kabinet van de rector, wordt een principieel akkoord gesloten. De Belgische Staat neemt het geklasseerde Pand over en geeft aan de Regie der Gebouwen opdracht het te restaureren. Het wordt definitief bestemd 'als Kultureel Centrum, verbonden aan de Gentse universiteit, maar dat bij gelegenheid beschikbaar kan gesteld worden voor algemeen Kultureel gebruik te Gent'.
3.
Architect Bourgois krijgt de leiding van de werkzaamheden. In zijn eerste werknota van 25 februari 1970 herinnert hij meteen 'aan de buitengewone archeologische waarde van het gehele complex met zijn vele (verborgen) details en gegevens van kunsthistorisch belang, zodat iedere uitvoeringsfase dient gekoppeld aan een grondig (voorafgaand) archeologisch onderzoek met verantwoording van de geplande restauraties'.