De beste Belgische uitvinding

De saxofoon, Fristi of het plastic regenkapje? Wat is volgens jou de beste Belgische uitvinding? De Bende van Einstein (Radio 1) trok op onderzoek uit. Een hele week lang kun je online stemmen op een selectie van vijf Belgische uitvindingen: de praline, JPEG, de mercatorprojectie, de Pil en de Saxofoon .

Op vrijdag 4 april maakt Radio 1 tijdens een live uitzending in het voormalige Anatomisch Instituut van de UGent bekend welke Belgische uitvinding favoriet is. Vijf strafpleiters zullen er elk hun favoriete uitvinding verdedigen. Wie er bij wil zijn, kan zich inschrijven via Radio 1. Maar je kunt ook gewoon luisteren van 10 tot 12. 

De strafste UGent uitvinding?

De UGent is ook trots op haar uitvindingen. Via een poll op de facebookpagina van UGentmemorie, kun je stemmen op de volgens jou strafste UGentse uitvinding:

 • Kiessysteem van Viktor Dhondt
  Viktor DHondt, 'de UGentenaar die de wereld leerde stemmen' ontwikkelde aan het eind van de 19de eeuw een systeem van evenredige zetelverdeling bij verkiezingen, ter vervanging van het meerderheidsstelsel. Hiermee leverde hij een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de parlementaire democratie wereldwijd.
 • Spanbeton van Gustave Magnel
  Magnel's voorgespannen beton is een techniek die wereldwijd wordt gebruikt bij het bouwen van bruggen, torens...
 • Telegraaf van Fransiscus Van Rysselberghe
  In 1883 ontwierp Van Rysselberghe een telegraafsysteem dat toelaat om negen, later vierentwintig, boodschappen tegelijk door één kabel te sturen. Hij had hiermee een grote invloed op de verbetering van communicatie.
 • Werkeloosheidsuitkering van Louis Varlez
 • Varlez' jarenlang denk en studiewerk levert een nieuw, concreet antwoord op de drukkende sociale kwestie. Hij vernieuwt het werkeloosheidssysteem, door het invoeren van een combinatie van individuele verantwoordelijkheid van de arbeiders en een beperkte vorm van overheidsinterventie.

 • Benzeenformule van Friedrich Kekulé 
 • Kekulé is de eerste om Benzeen voor te stellen in een ringstructuur, in plaats van de door zijn collega’s tevergeefs gezochte openketenstructuur. Hiermee legt hij de basis voor de scheikunde van de aromatische verbindingen.


Praktisch 'De Beste Belgische Uitvinding'

Waar? Anatomisch Theater (Bijloke, Gent)
Wanneer? Vrijdag 4 april, 10u-12u
Deelnemen? Online stemmen en online inschrijven

 

Datum: 
donderdag, april 3, 2014 tot dinsdag, april 29, 2014