Tentoonstelling: het verloren Koninkrijk.

  Willem I en België


In 2015 is het tweehonderd jaar geleden dat Nederland en het latere België werden samengevoegd tot het Koninkrijk der Nederlanden. Het koninkrijk hield vijftien jaar stand, van 1815 tot 1830. Korte tijd waren 'Belgen' en Nederlanders inwoners van dezelfde staat. Koning Willem I regeerde als een onvervalst verlicht despoot, maar zette ook sterk in op de ontwikkeling van de industrie, de infrastructuur, het onderwijs en het culturele leven.

Maar waarom stond het Zuiden zo anders tegenover koning Willem I dan het Noorden? Hoe kwam Willem I aan bijnamen als de Koperen Koning en de Kanalenkoning? Waarom kalkten de Belgen rond 1830 deze leuze op de straatmuren: 'Wij willen Willem weg - wil Willem wijzer worden - wij willen Willem weer'. Wat betekende deze periode op lange termijn voor België?

Dit alles en nog veel meer kom je te weten in de tentoonstelling 'Het verloren koninkrijk. Willem I en België'. Sprekende citaten, spotprenten, historische objecten en interactieve multimedia geven je voeling met de tijdsgeest van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden en de beginjaren van het onafhankelijke België. Een interactief spel doet je nadenken over hoe verschillend of gelijkend Belgen en Nederlanders vandaag zijn.
Meer informatie over de tentoonstelling is terug te vinden op de site van het STAM.

In het kader van deze bijzondere herdenking schreef historica Gita Deneckere een UGentMemorie-lemma over Willem I, de stichter van de UGent.

Foto's van Michiel Hendryckx

Fotograaf Michiel Hendryckx legt de link met vandaag. In een nieuwe reeks foto's brengt hij hedendaagse sporen in beeld van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, in België en in Nederland.

Lezingen

Tijdens de expo 'Het verloren koninkrijk. Willem I en België' kan je maandelijks op een donderdagnamiddag op de thee komen in het STAM voor een themalezing. Zes data, evenveel boeiende onderwerpen en nog meer interessante sprekers...
Meer informatie over het programma 'Op de thee bij Willem'.

Datum: 
woensdag, oktober 14, 2015 tot zondag, maart 27, 2016