'University for You'

Maatschappelijke betrokkenheid van wetenschappers.

Het is hét uitgangspunt van het jubileumboek 'Uit de Ivoren Toren' van historica Gita Deneckere. Aan de hand van 10 grote thema's illustreert het boek hoe de Universiteit Gent de voorbije 200 jaar altijd al een impact had op stad en samenleving. Maar tegelijkertijd vraagt het zich ook af hoe dit engagement er in de toekomst kan uitzien.

Op 21 december stelt ook University for You expliciet deze toekomstvraag. 

University for You

De UGent wil reflecteren over de rol die ze als 21ste eeuwse universiteit kan spelen in de grote hangijzers van de toekomst. Hoe kan de universiteit zich ten dienste stellen van de gemeenschappelijke uitdagingen die op ons afkomen? University for You focust op donderdag 21 december op 4 thema's om deze kwestie aan te snijden: duurzaamheid, diversiteit, werkbaar werk en glocalisering. Midden in de stad (de namiddagsessies vinden plaats in het Stadhuis, Het Pand, het Provinciehuis en De Krook) zoekt de UGent naar antwoorden.

Babbelbox

Dat de universiteit 'tussen de mensen' wil staan is niet enkel figuurlijk op te vatten. De voorbije 10 maanden reed er een caravan-babbelbox rond in de straten van Gent om te peilen bij burgers hoe zij de maatschappelijke rol van de universiteit zien. De resultaten van deze babbelboxbevraging staan dan ook centraal tijdens het evenement University for You als vertrekpunt voor het debat. De slotbeschouwingen van de dag neemt Herman Van Rompuy voor zijn rekening. 

Inschrijven voor de verschillende sessies doe je hier.

Onderzoeksseminarie Publieksgeschiedenis

Masterstudenten Geschiedenis die dit jaar het Onderzoeksseminarie Publieksgeschiedenis volgen, buigen zich op 21 december eveneens over de 4 thema's van University for You. In verschillende groepjes pitchen zij die dag vanaf 16u in het STAM hun ideeën over deze materie aan de hand van een uitgewerkt voorstel voor een extra tentoonstellingsluik voor de lopende expo 'Universiteit en Stad. Sinds 2017'. Een jury beoordeelt en pikt er het beste voorstel uit. 

Datum: 
donderdag, december 21, 2017