Tentoonstelling 'Inspirerend Indonesië'

Donderdagavond 26 oktober vindt de officiële opening van de expo Inspirerend Indonesië plaats. De etnografische collectie van de Gentse Universitaire Musea stalt haar traditionele artefacten uit Indonesië tentoon. De tentoonstelling loopt tot en met zondag 12 november. 

Europalia Indonesia

De expo Inspirerend Indonesië kadert in het Belgische cultuurfestival Europalia dat tweejaarlijks een resem evenementen organiseert rond een bepaald land. Dit jaar plaatst Europalia Indonesia de tradities en hedendaagse cultuur van Indonesië in de kijker. In Gent kon je voor de gelegenheid in de Plantentuin van de UGent in oktober al Indonesische exotische planten bewonderen.
(Over de historiek van de Plantentuin lees je op UGentMemorie.) 

Tentoonstelling Zebrastraat 

Het tweede Gentse tentoonstellingsluik van Europalia Indonesia is de expo Inspirerend Indonesië in het Cultuurcentrum in de Zebrastraat. Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) haalt hiervoor zijn Indonesische artefacten uit de etnografische collecties uit de kast.
(Ook over deze Etnografische Verzamelingen biedt UGentMemorie de boeiende historische achtergrond.)  

Kunstenaars

De tentoonstelling is geen klassieke expositie. Ze laat namelijk tegelijkertijd hedendaagse kunstenaars in dialoog gaan met de uitgestalde etnografische artefacten. De kunstenaars Elisabeth Ida Mulyani (tevens curator), Ada van HoorebekeJimmy HendrickxDick van der Harst en Roy Villevoye geven hun kijk op de Indonesische collectieobjecten. Hun soundscapes, audio- en videomontages en textielkunst verbinden zij met inheemse tradities van Indonesië en ze overbruggen zo verschillende gemeenschappen. 

Lezingen

De lezingenreeks Indonesië in al zijn facetten is de kers op de taart van het project. Op donderdag 2 november komen Jeroen Adam (prof. Vakgroep Conflict and Development UGent) en Paul Catteeuw (em. Intercultural Communication, KdG) spreken in het Cultuurcentrum in de Zebrastraat: op donderdag 9 november is dit Marita de Sterck (antropologe en jeugdauteur) en Eva De Clercq (prof. Vakgroep Andere Talen en Culturen UGent). 

 

Praktisch

Voor wie: Studenten en Personeel, Gentenaars en kunstliefhebbers

Wanneer: Van 27 oktober tot 12 november 2017, woensdag tot en met zondag van 14:00u tot 18:00u

Waar: Cultuurcentrum Zebrastraat, Zebrastraat 32, 9000 Gent

Datum: 
donderdag, oktober 26, 2017 tot zondag, november 12, 2017