Salongesprekken 'Uit de ivoren toren'

[!!! Wijziging programma: Etienne Vermeersch moest helaas afzeggen voor het Salongesprek van 25 maart 2018. Zijn leerling en cultureel antropoloog Rik Pinxten vervangt hem]

De geschiedenis van de Universiteit Gent is mensenwerk. In de rand van de expo Stad en Universiteit. Sinds 1817 organiseren UGentMemorie en STAM begin 2018 drie salongesprekken met coryfeeën die de UGent een gezicht geven.

Emeritus en actief onderzoeker

Historica Gita Deneckere nodigt telkens een duo markante wetenschappers uit voor een zondags matineegesprek over hun academische levensverhaal. Ze interviewde hen reeds voor haar jubileumboek Uit de ivoren toren. 200 jaar Universiteit Gent. In de salongesprekken brengt ze een emeritus en een nog actief onderzoeker uit een ander domein in dialoog rond de thema's maakbaarheid, basisrechten en ethiek.

Marc Van Montagu, Jan De Maeseneer en Rik Pinxten zijn de emeriti van dienst. Mieke Van Houtte, Eva Brems en Petra De Sutter hun gesprekspartners. Wat is hun visie op wetenschap en maatschappelijk engagement? Wat bindt hun trajecten over de generaties heen? Op de achtergrond van deze salongesprekken gonst de vraag: welke maatschappelijke rol moet de UGent in de 21ste eeuw op zich nemen?

Programma 

14 januari 2018

MAAKBAARHEID

   Facebook

Marc Van Montagu (°1933) is een wereldberoemd pionier in de gentechnologie. Zijn onderzoek naar GGO's ligt aan de basis van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).

Mieke Van Houtte (°1971) houdt aan de vakgroep Sociologie de vinger aan de maatschappelijke pols met haar onderzoek naar structurele ongelijkheden in het onderwijs.  

25 februari 2018

BASISRECHTEN

   Facebook

Jan De Maeseneer (°1952) is sinds de jaren 1970 betrokken in de beweging van wijkgezondheidscentra en was jarenlang huisarts in Wijkgezondheidscentrum Botermarkt in Ledeberg. 

Eva Brems (°1969) is de eerste hoogleraar Mensenrechten in België en stichtte aan de UGent het Human Rights Centre.

25 maart 2018

ETHIEK

   Facebook

Rik Pinxten (°1947) was jarenlang voorzitter van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging. Als cultureel antropoloog gelooft hij sterk in het idee van 'interculturalisme': de dialoog tussen gemeenschappen. 

Petra De Sutter (°1963) verlegt grenzen als UZ-gynaecologe met haar onderzoek naar vruchtbaarheidsbehandelingen en embryonale stamcellen. Ook ethische grenzen.

Praktisch:

  • STAM (Godshuizenlaan 2, 9000 Gent)

  • Telkens op zondag, van 10u30 tot 12u00

  • Gratis, inschrijven niet nodig

  • Bezoek ook aansluitend de tentoonstelling Stad en Universiteit. Sinds 1817 (gratis op zondag voor Gentenaars tussen 10u00 en 13u00)

Datum: 
zaterdag, januari 14, 2017 tot zondag, maart 25, 2018