Rector en burgemeester wandelen UGentPassage in

De nieuwe themawandeling UGentPassage neemt je mee langs de geschiedenis en het gemeenschappelijke geheugen van stad en universiteit. Op de route liggen elf ‘lieux de mémoire’ die de relatie tussen universiteit, stad en samenleving op scherp stellen. Een kaart, audiogids en smartphone-applicatie waar ook burgemeester Daniël Termont aan meewerkte, wijzen de weg. Rector Paul Van Cauwenberge en burgemeester Daniël Termont wandelden UGentPassage in op 13 oktober.

De gemeenschappelijk geschiedenis van stad en universiteit

Het is ondertussen bijna tweehonderd jaar geleden dat de stad Gent haar rijksuniversiteit verwelkomde met feestelijk klokkengelui. Het was het begin van een intense relatie met glorieuze hoogtes, tumultueuze laagtes en kabbelende tussenperiodes. Stad en universiteit zouden niet dezelfde zijn zonder elkaar. Hun wederzijdse geschiedenis leer je met UGentPassage kennen.

11 locaties en een intermezzo

De elf locaties op de route van UGentPassage zijn symbolische plaatsen waar de universiteit zich verankerde in de stad: de Aula, Het Pand, het Gerechtsgebouw, de Coupure, het Rommelaerecomplex, het Plateau-gebouw, de Boekentoren, de Blandijn, de Overpoortstraat, de Therminal en het Universiteitsforum. Burgemeester van Gent Daniël Termont sprak het welkom in en vertelt in een intermezzo over de huwelijkscrisis van stad en universiteit aan het begin van de 20ste eeuw. De tekst bij de locaties werd ingesproken door VRT-reporter Lin Delcour.  

 5 keer gratis wandelen via www.UGentPassage.be

Er zijn vijf manieren om UGentPassage te wandelen. Voor elke wandelwijze kun je terecht op het portaal www.UGentPassage.be.

    • Met de brochure te vinden in Gentse cultuurhuizen of via memorie@ugent.be
    • Met de kaart (pdf) en audiogids (mp3) te downloaden op de website
    • Met de applicaties voor iPhone, iPad en Android
    • Met de mobiele site voor alle andere smartphones
    • Helemaal virtueel

Datum: 
woensdag, oktober 12, 2011 tot zaterdag, november 12, 2011