Orthopedagoog Erik Broeckaert overleden

Op woensdag 28 september 2016 overleed prof. dr. Eric Broekaert. Eric Broekaert was jarenlang voorzitter van de vakgroep Orthopedagogiek en bouwde deze uit tot een onderzoeksgroep van internationaal niveau. Hij was een bevlogen lesgever en voor vele collega's een inspirator en vriend.

Prof. Broekaert stond aan de wieg van de drugvrije therapeutische gemeenschap De Kiem en was een internationaal gerenommeerd expert op het vlak van therapeutische gemeenschappen en de behandeling van drugverslaafden. Hij was mede-oprichter en de eerste voorzitter van de European Federation of Therapeutic Communities (EFTC). In 2015 ontving hij de EFTC-onderscheiding voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan de ontwikkeling van en onderzoek rond therapeutische gemeenschappen. Eric Broekaert was tevens bestuurder van het Orthopedagogisch Centrum Nieuwe Vaart voor de observatie en behandeling van kinderen met gedrags- en emotionele problemen en maakte ook deel uit van het bestuur van de European Scientific Association for Residential and Foster Care (EUSARF) en van het Centre for Children in Vulnerable Situations (CCVS).

Eric Broekaert bouwde de vakgroep Orthopedagogiek uit tot een onderzoeksgroep van internationaal niveau, waarbij de integratie van kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden en van uiteenlopende theorieën en paradigma’s zijn handelsmerk waren. Het verbeteren en optimaliseren van het handelen met kinderen, jongeren en volwassenen in kwetsbare situaties stond hierbij voorop, vanuit een brede, internationale kijk en met aandacht voor de inbreng vanuit verschillende wetenschapsdisciplines.

Eric Broekaert is op woensdag 28 september 2016 overleden in een ziekenhuis in Rome, waar hij een paar dagen eerder nog een actieve bijdrage leverde op het 25ste EWODOR-congres (European Workshop on Drug Policy Oriented Research).

Datum: 
donderdag, oktober 6, 2016