Mariene geoloog Jean-Pierre Henriet overleden

Vorige week, 22 april 2017, overleed mariene geoloog en geofysicus Jean-Pierre Henriet. Aan het Laboratorium voor Aardkunde van de faculteit Wetenschappen werkte hij zich vanaf 1966 op tot specialist in de mariene geologie. 

Jean-Pierre Henriet was bepalend bij het mede-vormgeven van het mariene onderzoek aan de Universiteit Gent, in Vlaanderen en in België, in een internationale context en in het kader van talrijke internationale onderzoeksprogramma’s (bv. Europese Commissie, International Ocean Drilling Programme). Van 1990 tot 1995 was hij Directeur van het Département Géosciences Marines van IFREMER (Brest, Frankrijk). Tijdens zijn loopbaan was hij ook Voorzitter van de European Association of Exploration Geophysicists (1991) en stichter van de PACE Foundation, een stichting ter ondersteuning van geofysische exploratie-verenigingen in Centraal- en Oost-Europa. 

Internationaal was hij verder lid van de Wetenschappelijke Commissie van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), van de Executive Committee van het Training Through Research Programma van IOC/UNESCO en lid van de Commission Nationale pour la Flotte Hautière

Jean-Pierre Henriet werd 71 jaar. 

 

Via UGentMemorialis vindt u meer over Henriets carrière aan de Universiteit Gent: www.UGentMemorialis.be

Bekijk hier een interview met Jean-Pierre Henriet in Terzake uit 2012, waarin hij onder meer verhaalt over hoe hij de diepzee verkende op meer dan 4 kilometer diepte. 

Datum: 
donderdag, april 27, 2017