Lore Goovaerts wint Johanna Naberprijs!

Nadat ze al twee keer een eervolle vermelding kreeg, schiet historica Lore Goovaerts nu de hoofdvogel af. Met haar scriptie over de eerste generatie vrouwelijke hoogleraren aan de Universiteit Gent wint ze de Johanna Naberprijs 2017.

Johanna Naberprijs

Van de Maatschappij voor Geschiedenis en Oudheidkunde te Gent (MGOG) kreeg ze al een eervolle vermelding voor haar thesis uit 2016. Ook voor de scriptieprijs DiverGent, een samenwerking tussen de UGent en de Stad Gent, belandde ze op het podium. Met Het glazen plafond doorbroken? De eerste generatie vrouwelijke hoogleraren aan de UGent, een oral history project wint ze nu de Johanna Naberprijs. Deze prijs voor de beste afstudeerscriptie op het gebied van vrouwen- of gendergeschiedenis wordt uitgereikt door Atria - Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis en de Vereniging voor Gendergeschiedenis (VVG). Lore Goovaerts wint de prijs twee jaar nadat UGent-alumna en -onderzoekster Laura Nys hem ook al binnenhaalde met haar scriptie Liefde, Lijden en Verzet over emotionele praktijken in het Brugse Rijksopvoedingsgesticht voor meisjes. 

Feministisch?

Goovaerts' masterscriptie, onder promotorschap van Gita Deneckere, peilt naar de eerste generatie vrouwen die het aan de Universiteit Gent tot het professorschap wisten te schoppen. Het was enkele decennia geleden allerminst evident. Voor Het glazen plafond doorbroken? interviewde Lore niet minder dan 30 van de 58 nog in leven zijnde gepensioneerde vrouwelijke hoogleraren. Het resultaat van het project mondelinge geschiedenis leverde alvast opmerkelijke bevindingen op. Een ervan is dat een groot deel van de eerste generatie vrouwelijke professoren allerminst feministisch was. 

Dossier SheForShe

Naar aanleiding van de #HeforShe-campagne van de UGent in november 2016 maakte Lore Goovaerts voor UGentMemorie al het schitterende dossier SheforShe? op. Tegen de achtergrond van haar historisch onderzoek bevraagt ze hierin onder meer de ondervertegenwoordiging van vrouwen in hogere regionen, de moeizame zoektocht naar een evenwichtige work-life balance, de wenselijkheid van quota en het bestaan van genderstereotypen. Thema's die ook vandaag hun relevantie nog niet hebben verloren.

Lees hier het dossier SheforShe? ! 

 

 

Datum: 
maandag, april 24, 2017