Landelijke collectiewebsite academisch erfgoed gelanceerd in Nederland

Vrijdag 30 november lanceerde de Stichting Academisch Erfgoed (SAE) een website die het mogelijk maakt de erfgoedcollecties van negen Nederlandse universiteiten te doorzoeken. Het betreft verzamelingen van de Universiteit van Amsterdam, de Technische Universiteit Delft, de Technische Universiteit Eindhoven, de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Leiden, de Universiteit Maastricht, de Universiteit Utrecht, de Vrije Universiteit en de Wageningen UR.
 
Op academischecollecties.nl kan gezocht worden in zowel museum-, bibliotheek- als archiefcollecties. De verzamelingen van de universiteiten zijn even uiteenlopend als de onderwerpen van het onderzoek en onderwijs dat er plaatsvindt. De objecten variëren van negentiende-eeuwse instrumenten tot anatomische preparaten, van luchtfoto’s tot mummieportretten uit het begin van de jaartelling.
 
Behalve collecties wetenschappelijk erfgoed hebben de universiteiten ook verzamelingen met betrekking tot hun eigen geschiedenis: reikend van hoogleraar-portretten tot getuigenenissen van het studentenleven.
 
Uniek is dat de nieuwe website voor het eerst de mogelijkheid biedt in één keer door de collecties van alle universiteiten samen te zoeken. Een rijke bron voor iedereen die interesse heeft in het academisch erfgoed en een ontdekkingsreis voor iedereen die nog niet wist dat deze waardevolle collecties bestonden.

Ter gelegenheid van de lancering maakte Aart Taminiau een mooi fimpje.

Datum: 
zondag, december 2, 2012 tot maandag, januari 14, 2013