Erfgoeddag aan de UGent

Op zondag 22 april 2012 kan je in het kader van Erfgoeddag aan de UGent terecht. Rond het thema 'helden' zijn er tal van activiteiten gepland in het Museum voor de Geschiedenis van de Geneeskunde, het Museum voor Dierkunde, de Plantentuin, de Boekentoren en de Volkssterrenwacht.

 

Museum voor Dierkunde

Activiteiten op Erfgoeddag? 

 • Workshop: De haas en de schildpad: kom jij sneller aan?
  Kindvriendelijke activiteit Zoals we, in de expo, de olympische prestaties van onze sporthelden vergelijken met deze van de dieren, doen we dat nu ook met jou! Hoe ver, hoog... kan jij springen? Hoe snel kan je spurten? Hoeveel kan je optillen? We zetten jouw prestaties uit t.o.v deze van de dieren, dan kan je vergelijken hoe je het deed. Begin maar alvast te oefenen. Je tegenkandidaten zijn kikker, vlo, jachtluipaard...
  Wanneer? 10 uur (duur: 1,5 uur)
  Opgepast reservatie nodig: Dominick.Verschelde@UGent.be | +32 474 97 58 53 ; maximum 18 plaatsen

 • Rondrit - route: Heldenroute: Hazewind, i.s.m. alle Gentse deelnemers aan Erfgoeddag
  De Hazewind of Greyhound is de held van het Museum voor Dierkunde. Medewerkers van het Museum voor Dierkunde én 'Greyhounds in nood' vertellen je in het Citaldelpark meer over het verband tussen de Greyhound en de expo in het Museum voor Dierkunde. Je krijgt tevens uitleg over de doelstellingen van 'Greyhounds in nood'. Ontmoet deze helden en vul je spaarkaart aan!
  waar? Standbeeld van Hazewinden / Grey hounds, Citadelpark, Gent
  wanneer? doorlopend tussen 10 en 17.30 uur, toelichting elk half uur

 • Tentoonstelling: Olympische helden?
  In het olympisch jaar kijken we hoe onze beste olympische sporthelden ooit zouden presteren indien we de olympische disciplines zouden openstellen voor de hele dierenwereld. Welke diersoorten halen goud, zilver en brons op de olympische dierspelen en op welke plaats worden onze atleten dan gerangschikt? Wat zouden onze helden moeten presteren om dan nog goud te behalen? Ingang via Plantentuin.

Praktisch

www.museumvoordierkunde.UGent.be
Universiteit Gent - Museum voor Dierkunde, K.L. Ledeganckstraat 35, 9000 Gent

Museum voor de Geschiedenis der Geneeskunde

Activiteiten op Erfgoeddag?

 • rondrit - route: Heldenroute: Jan Palfyn, i.s.m. Alle Gentse deelnemers aan Erfgoeddag
  Jan Palfyn, uitvinder van de verlostang, is vandaag de held van het Museum voor geschiedenis van de geneeskunde. Een maquette van zijn standbeeld in gips staat in het museum. Een medewerker van het museum vertelt je ter plaatse over de relatie tussen het museum en Jan Palfyn.
  wanneer? doorlopend open tussen 10 en 18 uur, rondleiding om 11.45, 14 en 16 uur
  waar? Universiteit Gent, Onderbergen 1, Gent

 • tentoonstelling: Leven en werk van Jan Palfyn
  We stellen geschriften en medische instrumenten van Jan Palfyn tentoon. Palfyn (1650 - 1730), uitvinder van de verlostang, werd ook wel 'de redder der moeders' genoemd. In tegenstelling tot de Chamberlen's in London, die hun uitvinding uit eigenbelang angstvallig geheim hielden, was het de grote verdienste van Jan Palfyn om zijn verlostang bekend te maken in de medische wereld.

Praktisch

Museum voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Onderbergen 1, Het Pand, 9000 Gent

Plantentuin   

Activiteiten op Erfgoeddag?

 • Zoektocht: Word zelf een botanische held!
  Kindvriendelijke activiteit Trotseer moerassen, woestijnen en tropische bossen. Ontdek bijzondere planten en bloemen in de tuin en de serres en vervolledig de puzzel. Als echte plantenverzamelaar neem je ook een trofee mee naar huis.
  Wanneer? Doorlopend tussen 10 en 18 uur

 • Rondrit - route: Heldenroute: Oswald de Kerchove, i.s.m. alle Gentse deelnemers aan Erfgoeddag
  Oswald de Kerchove de Denterghem (1844-1906) had een grote passie voor plantkunde. Daarom wil de Plantentuin Universiteit Gent hem vandaag als held in de bloemetjes zetten. Zijn standbeeld vind je in het Citadelpark, ter hoogte van de pergola. Een plantentuingids vertelt je er alles over zijn betrokkenheid bij de Gentse tuinbouwsector en de Gentse Floraliën.
  Waar? standbeeld Oswald de Kerchove de Denterghem, Citadelpark (pergola), Gent
  Wanneer? doorlopend tussen 10 en 17.30 uur, toelichting elk half uur

 • Rondleiding: Botanische helden
  Wie zijn de plantenverzamelaars die vanaf de 18e eeuw op zoek gingen naar nieuwe planten? Welke gebieden bezochten ze en welke gevaren trotseerden ze daarbij? Welke bijzondere planten brachten ze mee? Hoe ontwikkelden tuinbouwkundigen nieuwe cultuurvariëteiten? Het antwoord op deze vragen verneem je tijdens de rondleiding door de collecties van de Plantentuin.
  Wanneer? om 10.30, 13, 14.30 en 16.30 uur

Praktisch

Plantentuin, K.L. Ledeganckstraat  35, 9000 Gent ; T: +32 9 264 50 73
Chantal.Dugardin@UGent.be , www.plantentuin.UGent.be

Universiteitsbibliotheek / Boekentoren   

Activiteiten tijdens Erfgoeddag?

 • Rondrit - route: Heldenroute: Henry van de Velde, i.s.m. alle Gentse deelnemers aan Erfgoeddag
  Henry van de Velde is vandaag de held van de Boekentoren en het Design museum Gent. Zijn gedenkplaat hangt in de inkomhal van de Boekentoren. Een medewerker van de Universiteitsbibliotheek vertelt je meer over de relatie tussen de boekentoren, het Design museum Gent en Henri van de Velde. Ontmoet zoveel mogelijk helden langs de heldenroute en verzamel het bewijs ervan op je spaarkaart!
  Wanneer? doorlopend tussen 10 en 17.30 uur, toelichting elk half uur

 • Op Erfgoeddag, zondag 22 april 2012, start een unieke tweedaagse boekenverkoop in de Boekentoren! Het is een initiatief van de Frieda Saeys Foundation, die met de opbrengst de collectie wetenschappelijke literatuur wil uitbreiden in het werkveld van diversiteit, beleid en media. Dit ter ere van Frieda Saeys (1948-2007), gewoon hoogleraar aan de vakgroep Communicatiewetenschappen. Wat : Boeken voor het grote publiek (fictie en non-fictie) en collector’s items.
  Wanneer: Zondag 22 april (10.00u - 17.00u) en maandag 23 april (10.00u - 17.00u) 2012.
  Praktisch: Enkel cash betalingen

Praktisch

Boekentoren, Rozier  9, 9000 Gent, T: +32 9 264 38 51
secretariaat@erlserv.UGent.be, www.lib.UGent.be

Volkssterrenwacht Armand Pien   

Activiteiten tijdens Erfgoeddag?

 • Rondrit - route: Heldenroute: Armand Pien, i.s.m. alle Gentse deelnemers aan Erfgoeddag
  Armand Pien (1920-2003) is vandaag de held van de UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien. Hij was weerman en pionier van de wetenschapspopularisering. Zijn gedenkplaat hangt in de volkssterrenwacht. Een medewerker van de volkssterrenwacht vertelt je ter plaatse meer over de relatie tussen de volkssterrenwacht en Pien. Ontmoet zoveel mogelijk helden langs de route en verzamel het bewijs ervan op je spaarkaart!
  Wanneer? doorlopend tussen 10 en 17.30 uur, toelichting elk half uur

 • Multimedia-presentatie: Pien maakt het mooie weer
  Armand Pien was zoveel meer dan een weerman. Hij was een pionier van de wetenschapspopularisatie. Hij bezat de kunst om ingewikkelde verschijnselen op een eenvoudige manier uit te leggen aan het brede publiek. En daar hoorden ook grappen en anekdotes bij. Vandaag willen we een eerbetoon brengen aan Armand Pien aan de hand van een selectie van bewaarde beeldfragmenten, geluidsfragmenten en foto's.
  Wanneer? doorlopend tussen 10 en 18 uur

Praktisch

Volkssterrenwacht, Rozier (Ingang via Gezusters Lovelingstraat) 44, 9000 Gent, T: +32 9 264 36 74
info@armandpien.be, www.armandpien.be

 

Datum: 
donderdag, april 19, 2012 tot zondag, april 22, 2012