Erfgoeddag, 21 april 2013

'Stop de Tijd!': Erfgoeddag, 21 april, Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte, Rozier 44

Het Instituut voor de Wetenschappen, 1883-2013

Het Instituut voor de Wetenschappen (° 1883) is een gigantisch blokpand met een omtrek van 468 meter en een oppervlakte van 14,700 m2. Met zijn monumentale hoofdingangen en dominerende torens oogt het gebouw als een machtige burcht van de wetenschap.

Decennia van universitaire expansie later is de ‘Plateau’ nog slechts een schim van zichzelf. Het gebouw is overwoekerd door bijgebouwen en uitgeleefd door generaties studenten en professoren. Als een oeverloos labyrint staat het symbool voor de ongebreidelde expansiedrift van de wetenschap in de twintigste eeuw.

Het getuigt van vervlogen tijden toen wetenschap in grootse en monumentale vormen zijn thuis had; zijn architectuur en verhoudingen zijn echter niet langer op maat van de moderne universiteit.

 

 

Erfgoeddag 2013

Op Erfgoeddag maken we een reis door de tijd in het gebouw. Afspraak in de Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte, waar een tijdlijn u gidst naar het verleden. Er zijn rondleidingen, lezingen en een beelddessay van Benn Deceuninck, die het patrimonium van de universiteit fotografeert.


Meer info over de foto's van Benn Deceuninck

... the day after

Datum: 
zaterdag, april 20, 2013