Dies Natalis 2017: eredoctoraten voor het eeuwfeest

Tijdens haar Dies Natalisviering op 24 maart 2017 reikt de UGent een institutioneel eredoctoraat uit aan Philippe Herreweghe, Isabel Allende, Paul Nurse en David Freedberg. Het eredoctoraat is een erkenning voor hun maatschappelijke en/of wetenschappelijke verdiensten.

De Dies Natalis staat dit jaar volledig in het teken van de 200e verjaardag van de UGent en is één van ankerevents in het jubileumjaar, waarin maatschappelijk engagement centraal staat.

  • De heer Philippe Herreweghe. De dirigent ontvangt een eredoctoraat voor zijn waardevolle muzikale verdiensten, zowel op nationaal als internationaal vlak. De UGent bekroont onder meer zijn inzet voor het intussen wereldbefaamde ensemble Collegium Vocale Gent.
  • Professor Paul Nurse. De Britse biochemicus en Nobelprijswinnaar ontvangt een eredoctoraat voor zijn bijdrage aan het onderzoek naar de celdeling. Zijn onderzoek is van zeer groot belang in de strijd tegen kanker.
  • Professor David Freedberg. De kunsthistoricus en directeur van het Warburg Institute ontvangt een eredoctoraat voor de beschrijving van nieuwe denkkaders in verschillende uiteenlopende wetenschapsgebieden. Hiermee zorgt hij ervoor dat op een nieuwe manier aan wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan.
  • Mevrouw Isabel Allende. De Chileense auteur ontvangt een eredoctoraat voor de impact van haar literatuur op de maatschappij.

De academische zitting, met de overhandiging van epitoga en diploma van doctor honoris causa, vindt plaats op vrijdagnamiddag 24 maart 2017 in de Aula van de UGent (Voldersstraat 9, Gent).

Première universitaire hymne

Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de UGent componeerde Dirk Brossé een universitaire hymne. Op 24 maart wordt die hymne, met als titel UGent? Me2!  voor het eerst uitgevoerd tijdens een feestelijk concert van Prima La Musica, onder leiding van Dirk Brossé. Het concert vindt plaats in Opera Gent.

Ontdek hier alvast een fragment van de hymne.

Alle praktische informatie vind je op de website van de UGent.
Datum: 
vrijdag, maart 24, 2017 tot zaterdag, maart 24, 2018