Boek: onweerstaanbaar veranderlijk

Onweerstaanbaar Veranderlijk, over de cultuur van de wetenschap, kwam tot stand bij het tienjarige bestaan van het Leuvense Karakter. Tijdschrift van wetenschap. In het tijdschrift laten wetenschappers uit diverse disciplines in essays hun licht schijnen over wat grensverleggend, spraakmakend, controversieel of gewoonweg mooi is in hun vakgebied. De hoofdredacteurs Jo Tollebeek, Jean-Christophe Verstraete en Els van de Perre selecteerden vijftien essays uit voorbije edities die samen een beeld geven van de cultuur van de hedendaagse wetenschap.

De verschillende essays handelen over de wijze waarop disciplines worden gevormd, over concepten die zwarte dozen blijken te zijn, over carrières en modes, over geleerden die activisten worden en over publiekswetenschap. Elk essay is vergezeld van een repliek door een vakspecialist. Die reflecteert vanuit zijn of haar discipiline over wat de wetenschap van vandaag maakt wat ze is. Hoe gaan zij om met data, methoden en begrippen? Hoe is het wetenschappelijk werk georganiseerd? Hoe verloopt hun relatie met de bredere samenleving?. "Onweerstaanbaar Veranderlijk biedt een helder en verrassend zicht op een wereld die voortdurend in beweging is", aldus Leuven University Press.

Winnaar jaarprijs wetenschapscommunicatie 2014

Voor hun redactiewerk voor Karakter en de bundel Onweerstaanbaar veranderlijk werden universiteitshistoricus Jo Tollebeek (KUL) en letterkundige Jean-Christophe Verstraete (KUL) onderscheiden met de jaarprijs wetenschapscommunicatie 2014 van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen. De jury looft de betrachting van Karakter om een medium te zijn dat recente vernieuwingen in de internationale wetenschap bekend maakt.

Praktisch

Jo Tollebeek, Jean-Christophe Verstraete en Els van de Perre (red.), Onweerstaanbaar Veranderlijk. Over de cultuur van de wetenschap, Leuven: Lipsius, 2013, 25 euro.

 

Datum: 
donderdag, november 13, 2014 tot zaterdag, februari 28, 2015