Boek: 200 jaar UGent in 200 objecten

Universiteiten zijn net als mensen. Als ze maar oud genoeg worden, kun je hun levensgeschiedenis reconstrueren aan de hand van de objecten die ze ooit gebruikten, bedachten en nalieten. Uit die gedachte is 200 jaar UGent in 200 objecten geboren, een prachtig lees- en kijkboek. Tweehonderd voorwerpen vertellen elk een stukje van het verhaal van de universiteit: van de studentenkaart van Vuile Mong over de verlostang van Jan Palfijn tot het hermelijn op de toga van de rector.

Het boek vertelt waarom de platenhoes van het laatste Gorki-album er zonder de Universiteit Gent wellicht helemaal anders had uitgezien, hoe de ECOcar Energy 5 je met één liter dieselequivalent van Stockholm naar de Costa del Sol brengt en wat de Armeense topdichter Varoujean met de Gentse universiteit te maken heeft. Het boek eert het werk van alle medewerkers van de UGent, vroeger en vandaag.

Het boek en de bijhorende scheurkalender tellen met hun 200 objecten af: tussen Dies Natalis 24 maart en 9 oktober stichtingsdag van de UGent zitten precies 200 dagen. Tiens, ìs Dies Natalis dan niet de verjaar- of stichtingsdag? In oktober volgt het culminatiepunt van de viering met een boek over 200 jaar wetenshappelijk en maatschappelijk engagement van Gita Deneckere en een tentoonstelling over de relatie stad en universiteit in het STAM.

Samengesteld door de Universiteitsbibliotheek en met tekstbijdragen van Patrick De Rynck, Ann-Sofie Dekeyser, Agnes Goyvaerts, Petra Gunst en Pascal Verbeken.

Fiche

Het boek werd uitgegeven door uitgeverij Hannibal en kost 35 euro. Te koop in het Nederlands en het Engels in de Boekhandel en via de UGent-shop.

24 x 23 cm
240 bladzijden
Hardcover
Quadrichromie
ISBN 978 94 9208 189 6

Datum: 
donderdag, maart 23, 2017 tot donderdag, maart 22, 2018