Architect Jan Cnops overleden

Jan Cnops (1923-2012), architect van de universiteit

Op 21 februari 2012 overleed Jan Cnops, burgerlijk ingenieur-architect, deeltijds docent aan de toenmalige faculteit Toegepaste Wetenschappen tussen 1960 en 1988. Naast zijn docentschap leidde Cnops een studiebureau dat zich specialiseerde in de bouw van ziekenhuizen en onderzoekscentra. Cnops was wereldwijd betrokken bij het ontwerpen van wetenschappelijke complexen; in opdracht van de Gentse universiteit, zijn Alma Mater, ontwierp hij in 1954 een ziekenhuis in Ambaki in het kader van de koloniale expansie. Verder was hij betrokken bij de bouw van het Academisch Ziekenhuis en ontwierp hij het ‘Studententinnen-Home’ en het Instituut voor Nucleaire Wetenschappen.

Verder onderzoek over de naoorlogse bouwgeschiedenis van de UGent moet duidelijk maken bij welke ondernemingen Cnops nog betrokken is geweest. In samenwerking met prof. dr. Johan Lagae wordt getracht om hiervoor het privéarchief van Cnops te consulteren.

Cnops staat in een lange traditie van universitaire huisarchitecten: hoogleraren die bouwen aan de fysieke ruimte van de universiteit. Van Louis Roelandt over Henry van de Velde tot Stéphane Beel, van Aula tot UFO, bestaat deze traditie al bijna tweehonderd jaar.

[Ruben Mantels]

 

 

 

Datum: 
maandag, februari 20, 2012 tot zondag, april 15, 2012