150 jaar Henry van de Velde: boek, tentoonstelling en studiedag

Het feestjaar voor de 150ste verjaardag van Henry van de Velde (1863-1957) loopt stilaan op zijn eind. Toch kan u nog steeds het werk van deze vermaarde architect, die in Gent de Boekentoren bouwde en er van 1925 tot 1936 hoogleraar was, ontdekken in een boek, tentoonstelling en studiedag.

Boek

'Deze publicatie heeft de intentie de baanbrekende prestaties van Henry van de Velde en zijn eminente positie in de moderne kunst te documenteren en zijn grote verdiensten voor het hervormingsstreven - ook als schrijver - in de periode voor en na de Eerste Wereldoorlog te belichten. Van de Velde was immers actief als invloedrijk ontwerper, als begenadigd spreker en als meesterlijk publicist. Wij vragen ons vandaag gefascineerd af hoe één enkele kunstenaar een zo omvangrijk en veelzijdig oeuvre kon creëren, gaande van schilderkunst, grafiek, typografie en boekkunst, tot meubel- en interieurontwerp en een brede waaier aan architecturale verwezenlijkingen', schrijven de Duitse en Belgische wetenschappers die deze catalogus samenstelden.

Het boek brengt een synthese van het werk en de esthetiek van Van de Velde - de passie, functie en schoonheid - in de vorm van essays, beelden en thematische overzichten van de verschillende kunstvormen waarin Van de Velde excelleerde. Een fraai eerbetoon, uitstekend gemaakt.

Tentoonstelling

Meer dan vijfhonderd objecten, afkomstig van museale en privéverzamelingen, belichten de veelzijdigheid van de kunstenaar-architect Van de Velde in de jubileumtentoonstelling die naar aanleiding van zijn 150ste verjaardag gemaakt werd. Ze loopt nog tot 12 januari 2014 in het Jubelparkmuseum in Brussel.

'De tentoonstelling Henry van de Velde – Passie - Functie - Schoonheid zal een chronologisch overzicht van het leven en het werk van deze veelzijdige kunstenaar brengen aan de hand van een nooit eerder gezien ensemble kunstwerken en vele documenten zoals foto’s en brieven', schrijven de samenstellers. Een recensie van de tentoonstelling, samen met tal van andere Van de Veldiana, vindt u hier

 

 

Studiedag

Het AMVC-Letterenhuis, het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen en het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven sluiten het Henry van de Veldejaar af met een studiedag over de vroege jaren van de kunstenaar, ontwerper en architect. Op 5 december 2013 treedt het Letterenhuis als gastheer op. Het programma en de inschrijvingen vindt u hier

Datum: 
donderdag, november 21, 2013 tot maandag, december 30, 2013