Studiedag: Van Affiche tot Zakenkrant

Op zaterdag 27 september organiseert ETWIE in Middelkerke de studiedag 'Van Affiche tot Zakenkrant. Papieren bronnen voor de studie van het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed'. Deze studiedag zal een overzicht bieden van de verschillende soorten papieren bronnen die relevant kunnen zijn voor het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. Aan de hand van een aantal case-studies wordt het potentieel van dit soort bronnen geïllustreerd.

Programma

Na een inleiding door prof. Peter Scholliers, voorzitter van ETWIE, geeft Filip Strubbe een uitgebreid overzicht van archiefbronnen die relevant zijn voor het TWI-erfgoed. Aansluitend bespreekt Mario Baeck het nut van handelsdrukwerk bij (kunst)historisch onderzoek. In een tweede sessie worden enkele types van papieren bronnen uitgelicht door specialisten terzake: Karl Scheerlinck heeft het over de affiches, Guy Bertrand bespreekt de aandelen en Bart D'Hondt neemt de porseleinkaarten onder de loep.

In de namiddag bespreekt Pieter De Reu het potentieel van historische belastingsdocumenten. Sophie Bossaert gaat vervolgens in op het bedrijfsarchief van stokerij Van Damme, en Chris Vandewalle focust op de bronnen voor brouwerijgeschiedenis. Lieze Neyts brengt de archieven van het openbaar stads- en streekvervoer in kaart, en Marc Constandt sluit de dag af met een bijdrage over toeristische gidsen als bron.

Inschrijven

Deelname aan deze studiedag kost 10 euro (incl. broodjeslunch). Je vindt het volledige programma en een inschrijvingsformulier op www.etwie.be.

Datum: 
vrijdag, september 26, 2014