'Out of the Box'

In 2019 opent het Gents Universiteitsmuseum (GUM) een nieuw museum in de Ledeganck waarin de wetenschappelijke erfgoedcollectie van de UGent te bewonderen zal zijn. Het museum opent pas in 2019, maar het GUM geeft al een voorsmaakje met 'Out of the Box'.

Vanaf 7 oktober 2017 t.e.m. 27 maart 2018 kan je op vier gastlocaties in Gent kennismaken met vier specifieke installaties die reflecteren over wetenschappelijke objecten, wetenschapsbeoefening en hun relatie tot cultuur en maatschappij.  

Vier locaties, vier installaties 

Met 'Out of the Box' trekken de collecties van de UGent de stad in. In vier culturele instellingen (de Sint-Baafskathedraal, het Museum Dr. Guislain, de Sint-Pietersabdij en het Design Museum) worden wetenschappelijke objecten van de UGent in een nieuw licht geplaatst. Verschillende co-curatoren kozen elk een thematische invalshoek die telkens een andere denkoefening over bepaalde aspecten van de mens in relatie tot wetenschap aanwakkert. 

Programma

Sint-Baafskathedraal (Whale spotting)

Co-curator Peter Verhelst (dichter) en scenograaf Koen Bovée hangen het skelet van de in 2015 aangespoelde vinvis Leo op in de Sint-Baafskathedraal. Dit quasi-mythische wezen stond eeuwenlang synoniem voor slechte toekomstvoorspellingen. 

Museum Dr. Guislain (Recollection of the Abyss)

Co-curatoren Ignaas Devisch (medisch filosoof en ethicus) en Alexi Williams Wynn (beeldend kunstenares) presenteren het dode menselijke lichaam. Met stukken uit de medische collecties van de UGent laveren ze tussen afschuw en bewondering.  

Sint-Pietersabdij (In de ban van de tijd)

Co-curator Maarten Van Dyck (wetenschapsfilosoof) en scenograaf Koen Bovée buigen zich over het mysterie van de tijd. Met objecten en geschriften stellen ze de vraag hoe de mens de tijd waarneemt en vormgeeft en de impact hiervan op onze levens. 

Design Museum (Take control – Lose control)

Co-curator Fredo De Smet vertrekt vanuit robotica, digitalisering en automatisering om ethische dilemma's bij 'de maakbare mens' bloot te leggen. Geeft kennis macht en waar leidt deze macht ons naartoe? 

PRAKTISCH

- Verschillende locaties, 6 oktober 2017 t.e.m. 27 maart 2018

- Achtergrondinformatie over en illustraties bij de verschillende installaties vind je in de tentoonstellingskrant

- Meer informatie over openingsuren en tarieven vind je hier

Datum: 
vrijdag, oktober 6, 2017 tot dinsdag, maart 27, 2018