Congres: Intellectuals and the Great War

 

 

De Eerste Wereldoorlog had een grote impact op het leven van soldaten en burgers, maar ook op dat van wetenschappers en intellectuelen. In Gent waren professoren Henri Pirenne en Paul Fredericq woordvoerders van het protest tegen de bezetting. Hun gevangenschap in Duitsland lokte vanuit de hele wereld protest uit. Hoe gingen andere intellectuelen om met de start, de schok en de naweeën van de oorlog? Wat was hun relatie met collega's over de landsgrenzen heen? Dat is het thema van het congres 'Intellectuals at War' van 17 tot en met 19 december 2014 aan de UGent.  

Samenwerking?

Door het samenbrengen van geleerden van verschillende academische en nationale achtergrond, wil de conferentie in Gent eer doen aan de verschillende facetten van de intellectueel tijdens de Eerste Wereldoorlog. Zowel de intellectuelen uit de Triple Entente als de Centraal-Europese intellectuelen, patriotten als collaborateurs, passeren de revue. De conferentie focust op vier verschillende vakgebieden waarin de intellectuelen werkzaam waren: wetenschap, literatuur, filosofie en artiesten & architectuur. Sopie de Schaepdrijver, Roy MacLeod, Anne Rasmussen, Santanu Das en Annette Becker verzorgen de keynotes.

Twee publieksevenementen omringen het congres. In het KASK staat op woensdag 17 december de film Yankee Doodle in Berlin geprogrammeerd. De dag nadien geeft Stefan Hertmans, auteur van Oorlog en terpentijn, een lezing.

Praktisch

Datum: 
dinsdag, december 16, 2014 tot donderdag, december 18, 2014