Theatervertelling 'De Wandelende Jood'

‘Een echt karakter doet meer voor een zaak dan een stipt bepalen der begrippen,
zoals een echt en goed literair werk zekerder invloed heeft dan een hogeschool’

De Wandelende Jood
Een theatervertelling door Herwig Deweerdt

Verteller en theatermaker Herwig Deweerdt brengt op vraag van het Vermeylenfonds en in het kader van het August Vermeylenjaar van de UGent een bewerking van De Wandelende Jood, een symbolistische roman van Vermeylen uit 1906.

In De Wandelende Jood beschrijft August Vermeylen de omzwervingen van Ahasverus. Sinds deze eenvoudige Joodse schoenmaker Jezus Christus de rug toekeerde op diens tocht naar de heuvel Golgotha, is hij gedoemd rusteloos de wereld rond te dolen. Ahasverus zoekt soelaas voor zijn existentiële twijfels in seks en drank en belandt in hel en hemel vooraleer hij gelouterd kan terugkeren naar de aarde, overtuigd van het goede en met geloof in solidariteit en menslievendheid. Hoewel een bijbels verhaal aan de oorsprong ligt van het boek, schreef August Vermeylen met De Wandelende Jood geen christelijke parabel. Het is een gevierde filosofische roman vol symbolisme over de verschillende levensfases van de mens.

Herwig Deweerdt maakte van De Wandelende Jood een unieke theatervertelling dat voor het eerst te zien is op een Vlaams podium. Voor zijn bewerking zocht Herwig steun bij zijn kompaan Dirk De Strooper, een meester in het maken en manipuleren van marionetten, schimmen en objecten. Vertrekkend van ‘des objets trouvés’ creëert Dirk een eigen wonderlijke wereld die je samen met de verhalen meezuigt in de lotgevallen van de zoekende Ahasverus. De sopraan Isabelle Eisenstein zingt speciaal voor deze voorstelling uitgekozen composities.

De theatervertelling vindt plaats in het auditorium van het HIKO. Een symbolische plek want het is aan het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde dat de kunsthistoricus August Vermeylen in 1923 werd aangesteld als hoogleraar van de Gentse universiteit. Tussen 1930 en 1933 lag Vermeylen als rector aan de basis van de bouw van het HIKO en de aanpalende Boekentoren. 80 jaar later staat dit modernistisch universiteitscomplex gebouwd door Vermeylens vriend Henry van de Velde voor een meerjarige restauratie en verbouwing. Het HIKO met zijn Kunstbib sluit binnenkort de deuren en de vleugel krijgt een bestemming in de Centrale Bibliotheek. De afdeling Kunstwetenschappen gaat op zoek naar een nieuwe locatie en de Kunstbibliotheek zal worden geïntegreerd in de nieuwe faculteitsbibliotheek Letteren & Wijsbegeerte in de Rozier. De opvoering van De Wandelende Jood is een passend eerbetoon aan Vermeylen en zijn HIKO.

Praktisch

Theatervertelling De Wandelende Jood, woensdag 6 april 2011 om 20u00, auditorium HIKO, UGent, Sint-Hubertusstraat 2, Gent (Boekentoren, ingang zijvleugel rechts).
Tickets: 10 euro (ADD) en 8 euro (VVK/studenten). Voorverkoop via memorie@ugent.be.
Van 30 maart tot 15 april loopt er tevens een gelegenheidstentoonstelling rond August Vermeylen in de Kunstbib.

Organisatie

De Wandelende Jood is een productie van het Vermeylenfonds voor het August Vermeylenjaar 2010-2011 van de UGent.
August Vermeylenjaar: fien.danniau@ugent.be - 0497 150 150 – www.UGentMemorie.be
Vermeylenfonds : caroline@vermeylenfonds.be – 0478 25 66 77 – www.vermeylenfonds.be

Datum: 
dinsdag, april 5, 2011