Tentoonstelling: Van paardenmiddel tot paardendokter

De UGent zet tijdens de Gentse Feesten en ter gelegenheid van het World Veterinary Year de deuren van de Aula open voor een tentoonstelling over 250 jaar diergeneeskundig onderwijs en het dierenartsenberoep.

Paardendokter

2011 is uitgeroepen tot het “World Veterinary Year”. In 1761 werd immers de eerste veeartsenijschool in Lyon opgericht. Met andere woorden: dit jaar bestaat het diergeneeskundig onderwijs 250 jaar. Naar aanleiding van deze wereldwijde viering stelt de UGent tijdens de Gentse Feesten de deuren van de Aula open voor een tentoonstelling rond de evolutie van het diergeneeskundig onderwijs en het dierenartsenberoep. De UGent is namelijk de enige Vlaamse universiteit waar momenteel het diploma van dierenarts kan behaald worden. Deze expositie, een initiatief van de stad Waregem, focust op het paard dat immers nog steeds hét typedier is in de hedendaagse diergeneeskundige vorming. De evolutie in de paardengeneeskunde, van de niet-gediplomeerde paardenmeester of hoefsmid-veearts tot de dierenarts-universiteitsprofessor, wordt mooi geïllustreerd. De geschiedenis van de Waregemse familie Bouckaert is de leidraad en een mooi voorbeeld van hoe het veeartsenberoep zich ontwikkelde.

Paardenmiddel

Een andere interessante invalshoek zijn de zogenaamde ‘paardenmiddelen’: vooraleer de diergeneeskunde een echte wetenschap werd, was de volksveeartsenijkunde erg belangrijk. Men geloofde sterk in allerhande kruidenmengsels, bezweringsformules en heiligenaanroepingen. Die zouden de zieke dieren beschermen of genezen. Elixir was lang een populair middel tegen koliek (buikpijn)  bij paarden. De heiligen Brigida en Sint-Elooi werden aanroepen bij de behandeling van zieke dieren en waren dan ook graag gezien in paardenmiddens. Aanvankelijk hadden de landbouwers maar weinig vertrouwen in de gediplomeerde veeartsen. Ze oordeelden dat ze te veel boekenwijsheid bezaten en weinig praktisch waren ingesteld. Hierdoor bleven heel wat volksgebruiken doorleven tot in de 20e eeuw.

Academisch erfgoed

De tentoonstelling schenkt ook aandacht aan het wetenschappelijke aspect van de diergeneeskunde. Unieke stukken uit de collecties van de faculteit Diergeneeskunde van de UGent en Utrecht worden getoond: de binnenkant van een paardenhoef, vaatafgietsels die wel kunstwerken lijken, vreemde instrumenten uit vorige eeuw, een doorgesneden paardenhoofd, een volledig paardenskelet en nog veel meer. Deze museumobjecten spelen nog steeds een belangrijke rol in het hedendaags onderwijs. Dat onderwijs aan de UGent is vandaag de dag een brede wetenschappelijke opleiding en gaat door op een campus waar studenten klinische ervaring opdoen in moderne klinieken.

Praktisch

Deze reizende expositie is gratis te bezoeken, elke dag van de Gentse Feesten van 11u tot 18u in de Aula van de UGent, Voldersstraat 9, Gent.
Contact: Marjan.Doom@UGent.be

Datum: 
vrijdag, juli 15, 2011 tot zaterdag, juli 23, 2011