Studium wordt open acces

Op vrijdag 30 maart is het tijdschrift Studium: Tijdschrift voor Wetenschaps- en Universiteits-geschiedenis / Revue d’Histoire des Sciences en des Universités gelanceerd als Open Access journal. Alle jaargangen van Studium en haar voorganger Gewina zijn beschikbaar via www.gewina-studium.nl.

Open Access?

Het doel van Open Acces is om de wetenschappelijke publicaties van onderzoekers vrij ter beschikking te plaatsen op het internet. Het gebeurt maar al te veel dat de artikels van wetenschappelijke tijdschriften achter dure paswoorden verborgen blijven. Door subsidies tot stand gekomen kennis voorbehouden voor rijke instellingen is ongehoord en ondemocratisch, zo luidt het pleit van de internationale Open Acces-beweging. De transitie van Studium naar een Open Acces publicatie werd gesubsidieerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en gerealiseerd in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek van Utrecht.

Studium

Studium is het tijdschrift van GEWINA, het Belgisch-Nederlands Genootschap voor Wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis in samenwerking met Huygens ING (KNWA). In het tijdschrift verschijnen artikels over de geschiedenis van scholarship, wetenschap, geneeskunde, technologie en universiteiten, voornamelijk in de Lage Landen en hun voormalige kolonies. Artikels verschijnen zowel in het Nederlands als in het Engels en Frans.

Datum: 
donderdag, maart 29, 2012 tot donderdag, mei 31, 2012