Luigi, Italië

© Damiano Oldoni

Luigi is geboren in Ortona, een klein dorp in Oost-Italië, en studeerde ingenieurs-

wetenschappen in de niet veel grotere havenstad Ancona. Hij trok grote ogen op toen hij acht jaar geleden in de "grootstad" Gent arriveerde om te solliciteren voor een doctoraatsplaats aan de universiteit. Luigi ging zijn geluk zoeken aan een buitenlandse universiteit omdat Italië jonge onderzoekers niet veel kansen biedt. In België wordt er niet alleen meer onderzoek verricht, het wordt ook beter gefinancierd. Vandaag werkt hij nog steeds als postdoctoraal onderzoeker aan de Gentse faculteit Ingenieurswetenschappen waar hij ‘intelligente kleding’ ontwikkelt.

Luigi vindt Gent een prachtige stad. De studenten geven haar een jeugdige uitstraling en

daar houdt hij van. Ook is er altijd wel iets te doen. Al jaren is Luigi een trouwe Gentse Feesten-ganger en zijn zomers brengt hij, net als vele andere Gentenaren, het liefst door aan Graslei. Hoewel hij als een echte Italiaan nooit zijn pasta en pizza zal afzweren, weet Luigi de Vlaamse kost ook wel te pruimen. Zijn tijd in Gent heeft van hem een echte Bourgondiër gemaakt: stoofvlees met frietjes, waterzooi, chocolade, vlaaien… De Italiaanse zon mist hij meer. Met weinig heimwee blikt hij terug op zijn eerste dagen in Gent, die gebukt gingen onder een enorme regenstorm. “Gelukkig was dat een uitzonderlijk geval”, knipoogt hij opgelucht.

Wanneer Italianen spreken over “thuis” bedoelen ze de plek waar ze geboren zijn en waar

hun ouderlijk huis zich bevindt. Ortona zal voor Luigi altijd zijn belangrijkste thuis blijven. Toch moet hij toegeven dat Gent na al die jaren wel aanvoelt als een tweede thuis. Zijn vrienden, zijn dagelijks leven… het speelt zich allemaal af in Gent. Of hij in de toekomst terug zal keren naar Italië of in Gent zal blijven maakt hem niet uit: “Beide plaatsen hebben een plaats in mijn hart veroverd en in geen van beide zal ik me nog een vreemde voelen”.

(Luigi Vallozzi, °1980, Ortona, Italië)

>>

Deel deze pagina: